Internationale Vrouwendag 2023 in Elst

Internationale vrouwendag is een dag die wereldwijd aandacht krijgt. Een dag waarop vrouwen en vrouwenrechten centraal staan. In 1912, 101 jaar geleden stond de eerste Vrouwendag in Nederland in het teken van Algemeen vrouwenkiesrecht. 7 jaar later mochten vrouwen eindelijk zelf stemmen.

Al meer dan 100 jaar strijden vrouwen voor gelijke rechten, gelijke verantwoordelijkheden en gelijke vrijheden voor mannen en vrouwen. Is dat nog steeds nodig? En worden de uitgangspunten niet overschaduwd door alles wat er op dit moment in de wereld gebeurt? Dat zijn vragen die Angela tijdens de opening van de avond stelde.

Al deze problemen krijgen veel aandacht, maar toch zullen we onze omgeving leefbaar moeten houden, onbeperkt leefbaar. Leefbaar heeft o.a. te maken met vrijheid, de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer jij zelf wilt.

De veiligheid van de vrouw op straat was het onderwerp van onze eerste spreker, Janita Hanekamp-Janssen. Zij is docent in het voortgezet onderwijs en raadslid voor D’66 in de Overbetuwe. Janita heeft in de gemeenteraad o.a. het thema straatintimidatie aangekaart. Alleen als je echt jezelf bent, haal je het beste uit jezelf was het statement waarmee ze haar boeiende verhaal eindigde.

Op de site van Internationale Vrouwendag stond een oproep om een statement te maken over het thema Onbeperkt Leefbaar. Onbeperkt leefbaar = onbeperkt gelijkwaardig was een van de reacties. Dat klinkt mooi, maar wat als jouw start ongelijkwaardig is, je geen sociaal vangnet hebt, is je leven dan nog steeds onbeperkt leefbaar? Wat heb je dan nodig om je leven leefbaar te maken. Rosita Vis nam ons mee in dit verhaal. 

Volgens Janita kunnen we elkaar helpen door de buurtkastjes te vullen met producten die nodig zijn. In Elst zijn de buurtkastjes adressen: Koetseland 3 en Margrietstaat 2. Bij het kastje in Koetseland staat op Facebook een uitgebreide omschrijving wat nodig is

Een van de reacties op het verhaal van Rosita was: “je hebt ons een zwaar verhaal met positiviteit en een zekere luchtigheid kunnen vertellen zodat wij hier niet allemaal met tranen in de ogen zitten maar wel enorm onder de indruk zijn van je verhaal”.

De vrouwen en dirigent van Between Two Rivers maakten de avond compleet met a capella zang. Bedankt voor jullie mooie performance.

Internationale Vrouwendag 2023 in Elst
Schuiven naar boven