Fruitig met Lef in de Proeftuin in Randwijk

Lef vrouwen tussen de fruitbomen luisteren aandachtig naar de toelichting van Jan

Op 21 juni 2022 kregen we een kijkje in de wereld van de Nederlandse fruitteelt. Normaal gesproken is de Proeftuin niet voor particulieren toegankelijk en daarom keken we vol belangstelling uit naar de rondleiding die Jan Peeters verzorgde. Hij werkt voor Fruitconsult. Medewerkers van de Proeftuin begeleiden 900 fruitbedrijven door heel Europa.

Fruitteelt is nog steeds volop in ontwikkeling. Er is geen plaats in Nederland waar meer nieuwe rassen te vinden zijn dan in Randwijk, en dat zo vlakbij!

Deels staan deze nieuwe rassen nog in (wetenschappelijk) onderzoek. Er zijn ook rassen net geïntroduceerd en bezig aan hun weg richting consument. Sprank is bijvoorbeeld dé nieuwe Nederlandse appel, die via de Proeftuin zijn weg heeft gevonden richting het schap van Albert Heijn. Binnen de proeftuin worden appels, peren, pruimen, kersen, rode bessen en frambozen geteeld.

Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar het beheersen van ziekten en plagen met zo min mogelijk chemische middelen. De biologische teelt neemt ongeveer 20% van de oppervlakte van de tuin in. Bovendien is er volop ruimte voor biodiversiteit en staan permanent 12 bijenvolken in de tuin.

Tijdens de uitgebreide rondleiding kwamen alle aspecten van de moderne fruitteelt aan bod en was er ruimschoots de mogelijkheid om vragen te stellen. Na de rondleiding hebben we genoten van een proeverij van kersen, een Randwijk-wijntje, Randwijkse appelsap en elkaars gezelschap. Het was een perfecte zomeravond.

Wil je nog meer lezen? Ga dan naar Overbetuwe.nieuws.nl en lees het artikel Fruitig met Lef, een rondleiding in de Proeftuin geschreven door Petra Scheutjens.

Fruitig met Lef in de Proeftuin in Randwijk
Schuiven naar boven