Openhartige bijeenkomst over (trans)gender

geschreven door Petra Scheutjens

Valburg – Een selecte groep vrouwen met lef kwam op donderdag 28 september samen in zalencentrum ’t Knooppunt. Nieuwsgierig naar het thema van de avond ‘Gender met Lef’.

Ervaringsdeskundige Annabel en inspirerende vrouw vertelde haar indrukwekkende verhaal. Dit deed ze niet alleen met een persoonlijk maar ook met een wetenschappelijk tintje. Elke vraag mocht wat haar betreft gesteld worden. Lefvrouw Marja de Leeuw gaf met vrouwen van haar eigen theatergroep Improtheater Voor de Leeuwen korte voorstellingen met het levensverhaal van Annabel als inspiratie. Iedereen luisterde vol belangstelling. Vragen vanuit het publiek werden allemaal beantwoord en hierdoor werden zelfs een aantal vooroordelen weggenomen.

Haar verhaal
Openhartig vertelde Annabel haar transitie. Het was een herontdekking van haarzelf waarbij ze genoeg hindernissen op haar weg vond. Annabel begon haar leven als man en volgde een carrière in de wetenschap. Op latere leeftijd kwam ze er achter dat ze liever een vrouw wilde zijn en daar begon haar reis. Annabel is wat ze noemen een transgender persoon. Daar komt veel bij kijken; fysiek, mentaal, sociaal en medisch gezien sta je voor grote uitdagingen als je dit traject in gaat..

Wat betekent het nu eigenlijk om transgender te zijn? Wat gebeurt er met het lichaam tijdens de transitie? Hoe reageert de buitenwereld erop? Wie is diegene voor de transitie en heeft dat nog invloed? Voor een groot aantal mensen is het niet goed voor te stellen. Annabel heeft het aan den lijve meegemaakt en kan als geen ander erover vertellen. Omdat ze het belangrijk vindt dat dit onderwerp onder de aandacht komt .

Annabel:
“Inmiddels doe ik veel vrijwilligerswerk dat iets te maken heeft met transgender personen. Zo ben ik coördinator van het infopunt van Transvisie, één van de beheerders van de Transgender Wegwijzer en zet ik mij in voor de belangen van transgender personen in het algemeen. Aan de andere kant ben ik ook de voorzitter van de Genderzorg Adviesraad in het RadboudUMC, waar ik samen met een klein maar gedreven team gevraagd en ongevraagd advies mag geven aan het team dat de transgenderzorg verleend aldaar.”

“Omdat ik vind dat er wel meer juiste informatie over transgender personen verspreid mag worden en deze ook dieper in (medische) opleidingen mag komen, heb ik mij ook aangemeld als simulatiepatiënt en geef ik regelmatig lezingen.”

Een transgender persoon is iemand die zich niet thuis voelt in zijn of haar lichaam en ervoor heeft gekozen om in transitie te gaan. Vaak is diegene, nadat ze in het juiste lichaam zitten, veel gelukkiger. Wil je meer te weten komen, kijk dan op deze site Transvisie.

Bron teksten: Overbetuwe Nieuws.
Link: https://overbetuwe.nieuws.nl/nieuws/61567/openhartige-bijeenkomst-over-transgender/

Openhartige bijeenkomst over (trans)gender
Schuiven naar boven