Powervrouwen in mannenberoepen

In de door de Gemeente Elst gratis aangeboden ruimte, de brandweerkazerne in Valburg, waren ruim 35 vrouwen met Lef op 22 februari 2017 aanwezig. Zij lieten zich inspireren door praktijkverhalen over vallen en opstaan, doorzetten en handen uit de mouwen steken.

Nancy Klomp van Watersnijtechniek op het industrieterrein studeerde HTS (medische werktuigbouwkunde) in Eindhoven. Ze kon na haar studie bij het metaalbedrijf van haar vader komen werken, maar ze koos voor een nieuwe start van haar eigen bedrijf in Elst.

Nancy had vier vrouwen in dienst en kreeg veel prijzen, maar draaide niet voldoende omzet. Inmiddels heeft ze een nieuwe koers uitgezet, om metaal en watersnijtechniek in kunstvorm aan de man te brengen. Grote wanddecoraties die prachtig staan in grote ruimtes van bedrijven en instellingen.

Lotte Pronk volgde een opleiding als smid, maar koos aanvankelijk voor een groenopleiding. Ze ontdekte veel raakvlakken met de natuur en smederijmogelijkheden. Het ambacht leerde ze in Israël op stage bij een ervaren smid, die niet de kracht maar de techniek van de hamer inzette. Inmiddels beproeft Lotte het maken van messen middels damast-techniek. Ze gaf ons mee dat vooral de schoolperiode in een jongenswereld af en toe eenzaam en hard was. Haar tip: blijf je hart volgen, ga erop uit om te leren en geloof in jezelf.

Handen uit de mouwen en gewoon doen

Lenneke werkt bij de beroepsbrandweer in Nijmegen en als vrijwilliger bij de brandweer in Arnhem. Aanvankelijk was zij geïnteresseerd in politiewerk, kwam ze in aanraking met de brandweer en dat heeft haar niet meer losgelaten. Tijdens haar opleiding heeft ze “haar mannetje” moeten staan. Als teamhoofd in een mannenwereld, heeft zij geleerd hoe belangrijk het is dat er minstens een derde vrouwen werken. Voor samenwerking moet er toch een zekere balans zijn. Aan de andere kant blijft het een kwestie van doorzetten en je positie niet teveel als uitzonderlijk benadrukken. Handen uit de mouwen en gewoon doen!

Liesbeth is als vrijwillige brandweer actief in Zetten en Overbetuwe. Ze werkt bij de regio aan de kwaliteit van het brandweerwerk. Sterk in haar verhaal is de boodschap, dat je met lef je leven kunt omzetten. Ze ging met 39 jaar in opleiding en is inmiddels de bevelvoerder als de brandweer in Zetten uitrukt.

Haar ervaring in de mannenwereld is heel positief. Als vrouw legt ze duidelijk andere accenten in de vorm van aandacht bij een ongeluk of brand. Vrouwen en mannen vullen elkaar aan.

Powervrouwen in mannenberoepen
Schuiven naar boven